Eetika ja IT

 Mina arvan, et tehnoloogia üksinda ei saa olla ebaeetiline, kuna eetika ja tehnoloogia on aegade algusest käinud käsikäes- alates ajast kui leiutati vibu (ca - 70 000 a tagasi, isegi enne ratta leiutamist) kuni aatompommide ja tehisintellektini. Iga uue tehnoloogia või tehnoloogilise vahendi juurde on kuulunud küsimus, kuidas ja mille jaoks seda kasutada.

Kunagi lugesin ajalooõpikust, et keskajal jahi- ja sõjapidamisse lisandus uus vibulaadne relv nimega amb, Tegelikult ta nii uus polnudki, Vana-Hiinas leiutati ta juba 7. saj ekr ning Kreekas 1. saj pkr, kuid millegipärast vahepeal ta kadus ning sajandeid hiljem võeti ta läbi vaeva Lääne-Euroopas kasutusele. Amb oli tolleaegsete relvade keskel nii võimas, et surm oli kiire ja garanteeritud, nii et ammulaskjat polnud isegi puude tagant näha, mil järel paavst pani ammu kirikuvande alla. Ammu keelustamise põhjuseks tõi ta selle ebaeetilisuse, et selline tapmisviis pole teiste suhtes aus ehk sellest ei kujune aus võitlus, et peab võitlema vana hea mõõga või odaga vms. Ammu positiivseks omaduseks oli jahipidamises looma kaugelt tabamine ja tema kiire surm.

Ajaloos on toimunud tehnoloogia areng suuresti läbi sõdade, sh IT, relvade, energeetika jm. Nt aatomi energia ja tehisintellekti kasutamine aitavad meil odavalt energiat toota ja maavarasid säästa nii, et inimese tervis ei kannataks, nt tuumajaamas liigutab vardaid selleks programmeritud arvuti. Tuumapommide kasutamine oli ebaeetiline, kuid nende areng jällegi andis uusi teadmisi matemaatikutele ja füüsikutele...

Ma kaldun arvama, et inimesed peavad ebaeetiliseks tehnoloogia eesmärki ka selle kasutust. Mis on hea, kuna siis inimesed rohkem hoiavad silma peal nendl isikutel või gruppidel, kellede käes vastutus või juhtkangid on. Mina pean ebaeetiliseks ikkagi tehnoloogia kasutamist- et suuremast inimassist lahti saada, selleks pole vaja lennukiga kõrghoonesse põrutada, piisab, kui suuremas McDonalds'is pihvid või kuklid ära mürgitada. Et teisi hävitada, selleks ei pea mõnda kallist ja hirmsat tehnoloogiat kasutama.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

IT juhtimine ja riskihaldus (9. nädal)