Naatani tarkvaraprojekti litsentsid (7. nädal)

 

  • Naatan Nohiku tarkvaraprojektil on valida kolme litsentsi vahel:
    • ärivaraline litsents (EULA; suletud lähtekood)
    • GNU GPL (tugev copyleft)
    • BSD litsents (ilma copyleftita)

Millised on iga litsentsi eelised ja puudused? Millistes oludes võiks millist litsentsi eelistada?


Olles Naatani asemel ning ärivaralist litsentsi valides, oleks minu jaoks esimeseks puuduseks hind. Tal peab see tarkvaraprojekt piisavalt kasumit tooma, et ta oma tarkvara kohta käivat konfidentsiaalset infot (nt lähtekoodi) kaitsta saaks ehk vajadusel juriste palgata ja nt töötajaid koolitada. Positiivne on ärivaralise litsentsi valikul muidugi õigus takistada teistel oma toodet levitamast ja kopeerimast. Aga suurfirma peab selle litsentsi puhul oma tarkvara kaitsmisega järjepidevalt ja aktiivselt tegelema ehk tegema tarkvara levitamise/kopeerimise võimalikult raskeks.

GNU GPL'i puhul on tegu litsentsiga, mis lubab teha kõike, mida ärivaraline ei luba (kopeerida, muuta, levitada) kui litsents käib kaasas iga tuletatud tarkvaraga ning seda muuta ei tohi. GPL tarkvara peab olema kõigile kättesaadav samade tingimuste alusel ning omandvara sellest teha ei tohi. Naatani asemel valiksin just sellesama litsentsi. Kuna saan oma tuletatud tarkvaraga raha teenida ning ei pea pidevalt iga hinnaga oma tarkvara kaitsma kellegi (nt levitajate) eest. 

BSD litsentsi ma valiksin juhul, kui tahan teha omandtarkvara ning sinna jupi BSD litsentsiga tarkvara sisse pikkida. Igaljuhul kasutaksin seda võimalust, kubna BSD-ga võib teha tasuta mida iganes soovid. Aga enda toodetud tarkvarale ma BSD litsentsi ei kehtestaks. Kui, siis ainult hobi korras. Aga äraelamiseks lihtsalt ühiskonnale heategevusest ei piisa.



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eetika ja IT

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

IT juhtimine ja riskihaldus (9. nädal)