Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Kõige tüüpilisemad pahavarad, millega minu kogemuste põhjal arvutit remontima tullakse, on viirused, nuhkvara ja trooja hobused. Minu arvates ohtlikuim nendest on nuhkvara, (kuigi kahjuks piisab kõigist eelnimetatutest, et võtta üle kogu arvuti ja jälgida kasutaja tegevust), kuna ta on teistest pahavaradest rohkem peidetud ja mitte ressursinõudlik, mille tõttu on ka ekspertidel lihtne teda märkamata jätta (ehk ei pea olema selleks Nigeeria kirju avav kodanik). 

Mitnick väidab, et küberturvalisus koosneb kolmest komponendist või reeglist, millest ühtki ei tohi täitmat jätta:

1.Tehnoloogiline

Tasuta lahendusena tooksin välja hoolsa käitumise internetis, arvutitootja soovitusi, oma arvutist varukoopiate tegemise ning  regulaarse tarkvara uuendamise. Tasuliste lahenduste puhul võiks kindlustada end korras viirusetõrjetarkvaraga ja moodsa tulemüüriga ning seejärel veenduda, et tarkvarade viimased turvauuendused oleksid paigaldatud.

2. Reeglid

Ettevõtetes peaksid olema reeglid, kus keelatakse kahtlase sisuga manuste avamised ning piiratakse internetis potensiaalselt ohtlikud leheküljed. Esmasel reegli rikkumisel võiks järgneda noomitus, hiljem trahv. Eraisikud, kellel on kodus lapsed, peaksid omama vanemakontrolli arvutites, mida noorimad pereliikmed kasutavad, kuna laste kaudu tuleb arvutitesse kõige rohkem igasugu erinevaid pahavara liike, mis võivad vanemate teadmatusel kalliks maksma minna(nt rahaliselt või laps võib sattuda väljapressimise/ kiusamise ohvriks).

3. Koolitus

Enne reeglite kehtestamist nii organisatsioonis kui ka kodus, on kohustuslik teavitada kõiki liikmeid eelmainitud ohtudest ning põhjendada kehtestatud reegleid, nii et kõik isikud mõistaksid teema olulisust ning sellega kaasnevaid probleeme ja tagajärgi.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eetika ja IT

IT juhtimine ja riskihaldus (9. nädal)